NE KADAR GENÇ OLSAN DA...
KALBİNE İYİ BAKMALISIN!
BELİRTİLERİ TANIYIN

Kalp yetersizliği belirtilerini tanımak zor olabilir.

Kalp yetersizliği belirtileri her zaman benzersiz veya bir duruma özgü değildir. Diğer koşullarla ilişkili olabilirler1 veya yaşlanmanın “formdan düşmenin” bir sonucu olarak tamamen göz ardı edilebilirler. AstraZeneca tarafından yaptırılan yakın tarihli bir ankette, on kişiden yalnızca biri semptomları fark etti2. Kalp yetersizliğinin belirtilerini tanıyor musunuz? Kalp yetersizliği belirtileri testimizle bilginizi sınayın.
KALP YETERSİZLİĞİ ÖYKÜLERİ

Başkalarına kulak verin.

İşin aslı, kalp yetersizliği sadece yaşlılarda veya ailesinde kalp hastalığı öyküsü olanlarla sınırlı kalmaz. 60 yaşın üzerindeki kişilerde daha yaygın olmakla birlikte, kalp yetersizliği her yaştan insanı etkileyebilir3. Neye dikkat etmek gerektiği konusunda eğitim vermek, insanların erken teşhis ve tedavi edilmelerine yardımcı olabilir. Bu da onların daha uzun yaşamalarına ve daha iyi bir yaşamın keyfini çıkarmalarına yardımcı olabilir4,5. Bu hikayeleri dinleyin ve başkalarının kalp yetersizliği ile yaşamayı nasıl öğrendiğini keşfedin.
RİSK KONTROLÜ

Tarama erken tanıyı beraberinde getirebilir. Erken tanı ise hastalığın seyrini iyileştirebilir.

Siz veya tanıdığınız birisi kalp yetersizliği riski taşıyorsanız, doktorunuzla konuşmanız önemlidir. Sağlıkla ve yaşam tarzı ile ilgili bazı basit soruları yanıtlamak, erken dönemde kalp yetersizliği olasılığını belirlemenin anahtarı olabilir.

SAYILAR ve GERÇEKLER

Kalp yetersizliği sandığınızdan daha yaygındır.

Dünyada yaklaşık 64 milyon kişiyi etkilemektedir ve 65 yaşın üzerindekiler için hastaneye yatışların önde gelen nedenidir.6,7 Kalp yetersizliği, hem erkeklerde (prostat ve mesane kanseri) hem de kadınlarda (meme kanseri) en yaygın kanser türlerinden bazıları kadar ölümcüldür, ancak halkın farkındalığı düşük olduğu gibi bu hastalıklar kadar iyi anlaşılmamaktadır.8,9 Bu nedenle, kendinizi bu bilgilerle donatmanız ve riski bilmeniz önemlidir.
ÖNE GEÇ LİDER OL

Gururla göster kendini.

Kalp yetersizliği ile ilgili birçok yanılgı vardır ve insanlar bu durumla yaşayan biri olarak 'anılmaktan' korkabilirler. Bu tamamen anlaşılabilir bir durumdur. Bununla birlikte, kalp yetersizliği olan kişiler ve sevdikleri, kalp yetersizliğine rağmen yaşamanın mümkün olduğunu göstermelidirler. Ayrıca, bu durumu ne kadar çok tanır ve farkındalık kazandırırsak, gelecekte daha fazla tanıya ve tıbbi gelişmelere o kadar çok yol açabileceğini göstermeleri de önemlidir.

Öyleyse bir kalp yetersizliği şampiyonu olmaya ne dersiniz? Kalp yetersizliği etrafındaki bu tabuları yıkmamıza yardım eder misiniz?

Referanslar
  • InformedHealth. Heart failure: overview. Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG): Cologne, Germany. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279539/. Accessed 2 September 2020.
  • AstraZeneca PLP. Data on File. ID: REF – 74964. March 2020
  • Savarese G, Lund LH. Global Public Health Burden of Heart Failure. Card Fail Rev. 2017 Apr;3(1):7-11.
  • Remme WJ, McMurray JJ, Rauch B, et al. Public awareness of heart failure in Europe: first results from SHAPE. Eur Heart J. 2005;26(22):2413-2421.
  • Centers for Disease Control and Prevention. Heart failure. Reviewed 9 December 2019. Accessed 26 March 2020. https://www.cdc.gov/heartdisease/heart_failure.htm
  • GBD 2016 Disease and Injury Incidence and Prevalence Collaborators. Global, regional, and national incidence, prevalence, and years lived with disability for 328 diseases and injuries for 195 countries, 1990-2016: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2016. Lancet. 2017;390(10100):1211-1259
  • Díez-Villanueva P, Alfonso F. Heart failure in the elderly. J Geriatr Cardiol. 2016 Feb;13(2):115-7.
  • Ponikowski P, Anker SD, Alhabib KF, et al. Heart failure: preventing disease and death worldwide. ESC Heart Fail. 2014;1(1):4–25.
  • Mamas MA, Sperrin M, Watson MC, et al. Do patients have worse outcomes in heart failure than in cancer? A primary care-based cohort study with 10-year follow-up in Scotland. Eur J Heart Fail. 2017;19(9):1095–1104.